FrmArtuklu

FrmArtuklu

Kaliteli Paylaşımın Adresi


Go Back   FrmArtuklu > (¯`·.(¯`·.Eğitim Portalı ·´¯).·´¯) > Eğitim Bilgileri > SBS - ÖSS - Sınavlar



Sponsorlu Bağlantılar
   

Dünyanın Şekli ve Hareketleri (Test Soruları)

SBS - ÖSS - Sınavlar icinde Dünyanın Şekli ve Hareketleri (Test Soruları) konusu , Dünyanın Şekli ve Hareketleri (Test Soruları) 1. Dünya’nın şekline bağlı olarak Yerküre üzerinde Ekvator’dan kutuplara gidildikçe değişiklikler gözlenir. Aşağıda verilenlerden hangisi Dünya’nın şekline bağlı olarak kutuplara gidildikçe düzenli bir değişme ...

Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Alt 04-01-2010   #1 (permalink)
Standart Dünyanın Şekli ve Hareketleri (Test Soruları)

Sponsorlu Bağlantılar


Dünyanın Şekli ve Hareketleri (Test Soruları)

1. Dünya’nın şekline bağlı olarak Yerküre üzerinde Ekvator’dan kutuplara gidildikçe değişiklikler gözlenir.

Aşağıda verilenlerden hangisi Dünya’nın şekline bağlı olarak kutuplara gidildikçe düzenli bir değişme göstermez?

A) Yerçekimi B) Paralellerin çevre uzunlukları

C) Çizgisel hız D) Sıcaklık

E) Gölge boyları

Cevap: D

2. Dünya’nın şekli aşağıdakilerden hangisini etkilememiştir?

A) Kutuplara doğru yerçekiminin artmasını

B) Ekvator’a doğru çizgisel hızın artmasını

C) Bir gün süresinin 24 saat olmasını

D) Bitki türlerinin kutuplara doğru değişmesini

E) Meridyenlerin kutuplarda birleşmesini

Cevap: C

3. Aşağıdaki Yer profilinde verilen noktalarla ilgili olarak aşağıdaki özelliklerden hangisi Dünya’nın kendine özgü geoid şeklinden kaynaklanır?



A) E noktası yerin merkezine daha yakındır.

B) D noktasında gece-gündüz süre farkı fazladır.

C) C noktasında rüzgarlar sola doğru sapar.

D) B noktası ışınları yılda bir defa dik açı ile alır.

E) A noktasında gündüz süresi sürekli 12 saattir.

Cevap: A

4. Dünya’nın yörüngesi elips değil de, daire şeklinde olsaydı aşağıdakilerden hangisi gerçekleşirdi?

A) Dünya üzerindeki bütün noktalar güneş ışınlarını aynı açıyla alırdı.

B) Türkiye’de yıl boyunca aynı mevsim yaşanırdı.

C) Dünya’nın Güneş’e uzaklığı değişmezdi.

D) Ocak ve Temmuz ayları sıcaklık ortalamaları her yerde aynı olurdu.

E) Yerçekimi her yerde eşit olurdu.

Cevap: C

5. Ekvator ile Yörünge düzlemi arasında 23°27′ lık açı vardır.

Aşağıdakilerden hangisi bu açıya bağlı olarak meydana gelmez?

A) Kutup noktalarında 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanması

B) Aydınlanma Dairesi’nin yıl içinde yer değiştirmesi

C) Güneş ışınlarının dik geldiği enlemlerin değişmesi

D) Güneş ışınlarının Ekvator’a geliş açısının değişmesi

E) Gün süresinin 24 saat olması

Cevap: E

6. 21 Aralık tarihinde Y noktasında Güneş bir gün süreyle hiç batmazken Z noktasında gündüz uzunluğu 17 saattir. Buna göre, bu iki nokta ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

A) Z noktası, Y noktasına göre daha kuzeydedir.

B) Y ve Z noktaları farklı yarımkürelerdedir.

C) Y noktasının üzerindeki cisimlerin gölge boyu yıl içinde daha kısadır.

D) 21 Haziran’da Z noktasında gece süresi Y noktasına göre daha uzundur.

E) Y noktasının çizgisel hızı Z noktasına göre daha fazladır.

Cevap: A

7. Aşağıdaki grafikte Oğlak dönencesi üzerindeki bir cismin yıl içindeki gölge boyu değişimi gösterilmiştir. Buna göre I, II, III ve IV hangi tarihlere karşılık gelmektedir?





A) 21 Mart 21 Aralık 23 Eylül 21 Mart

B) 23 Eylül 21 Haziran 21 Mart 21 Aralık

C) 21 Mart 21 Haziran 23 Eylül 21 Aralık

D) 21 Haziran 21 Aralık 21 Mart 23 Eylül

E) 23 Eylül 21 Aralık 21 Mart 21 Haziran

Cevap: A

8.

Bu resim yeniden boyutlandırılmıştır. Resmin tam halini görmek için buraya tıklayın. Asıl resim 694x233 boyutlarındadır.

Yukarıda 21 Haziran tarihinde ‘K’ kentinde şekil I’de Güneş’in batışı şekil II’de ise doğuşu gösterilmiştir. Buna göre ‘K’ kenti için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

A) Güney Kutbu’na yakın bir yerdedir.

B) Başlangıç Meridyeni üzerinde bulunur.

C) Kuzey Yarımkürede Yengeç Dönencesi üzerinde bulunur.

D) Güney Kutup Dairesi üzerinde bulunur.

E) Ekvator üzerindedir.

Cevap: E

 

Mavi_Sema isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Hızlı Cevap
Sponsorlu Bağlantılar
Yeni Konu aç  Cevapla

Sayfayı Paylaş

Hızlı Cevap
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Sorunun cevabını alttaki kutucuğa yazınız. (Gerekli)

Mesajınız:

Seçenekler


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Almanca Test Soruları SeLeN Almanca Tercümeler 0 04-12-2011 00:39
Dünyanın Şekli Nasıldır - Dünya Şekli Eylül Uzay ve Gökyüzü 0 18-09-2011 15:39
Dünyanın Hareketleri ve Sonuçları SeLeN Uzay ve Gökyüzü 1 25-01-2011 16:24
Dünyanın Şekli ve Hareketleri Hakkında Bilgi Mavi_Sema Uzay ve Gökyüzü 1 19-12-2010 21:59
Dünyanın Hareketleri - Dünyanın Hareketleri Hakkında Bilgi DeMSaL Uzay ve Gökyüzü 0 17-12-2010 23:28


Saat: 09:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Frmartuklu.Net ©2008 - 2014