Tarla Kiraz Kuşunun Özellikleri (Emberiza calandra)

'Kuşlar' forumunda KaRDeLeN tarafından 28 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

  1. KaRDeLeN

    KaRDeLeN Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Tarla Kiraz Kuşu -Tarla Kiraz Kuşu Hakkında Tarla Kiraz Kuşu Özellikleri



    Tarla kiraz kuşu (Emberiza calandra), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türüdür. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır.

    [​IMG]

    Özellikleri

    Alışılmış bir durum olmasa da, erkekler, dişilerden yaklaşık %20 daha büyük boyutlardadır. Tarla kiraz kuşu, 16-19 cm uzunluğunda, erkek ve dişileri benzer renklerdedir. Her iki cins de toygarlara benzer ve üst tarafları gri-kahve çizgili ve alt taraf beyazdır.

    Üreme

    Erkekler çiftleşme döneminde kendi bölgelerini savunurlar ve üç eşe kadar çok eşli olabilirler. Nüfusun cinsiyet oranı 1'e 1'dir, bu da bazı erkeklerin üreme mevsiminde eşsiz olduklarını gösterir. Erkekler ailesel değerlerde küçük rol oynarlar, yuva yapımı ya da kuluçkada görev almazlarken, sadece yavruları yarı büyümelerine kadar beslerler.
    Ottan yapılan yuvalarının kenarlarını kıllarla ya da ince otla çevirirler ve genellikle yere yaparlar. Bir defada kuluçkadan çıkan civciv sayısı genellikle 4 dür, fakat 3'den 6'ya kadar bu sayı değişebilir.

    Ötüşü

    Kuşların şakıması, çalı içinden ya da telefon direğinden yükselen erkeğin xxxxlik sesiyle tekrarlayan genellikle ahenksiz ötüşlerdir.

    Yaşam alanı ve Beslenme

    Tarla kiraz kuşları, ağaçlarla kaplı açık alanlarda, tarlalarda ve yabani otlarla kaplı tarlalarda bulunur. Kuzeybatı Avrupa'da ekili alanların yok olması, bu yüzden yavrularını besleyeceği tohum ve böceklerin azalmasıyla türün sayısı da oldukça azalmıştır.
    Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar, yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır.

    Dağılımı

    Avrupa'nın güneyinde ve merkezinde, Kuzey Afrika ve Moğolistan'a kadar olan Asya'da bulunurlar. Genellikle yerleşiktirler, fakat Orta Avrupa ve Asya'nın soğuk mevsimlerinde bazıları güneye doğru göç ederler.
     

Bu Sayfayı Paylaş