FrmArtuklu

FrmArtuklu

Kaliteli Paylaşımın Adresi


Go Back   FrmArtuklu > (¯`·.(¯`·.Eğitim Portalı ·´¯).·´¯) > Eğitim Bilgileri > Açık Öğretim AÖF



Sponsorlu Bağlantılar
   

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ara Sınav Soruları ve Cevapları

Açık Öğretim AÖF icinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ara Sınav Soruları ve Cevapları konusu , aöf iş ve güvenlik hukuku çıkmış sorular - iş ve sosyal güvenlik hukuku test soruları - iş ve sosyal güvenlik hukuku soruları ve cevapları 1-) Aşağıdaki ülkelerin hangisinde sosyal güvenlik ...

Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Alt 16-03-2011   #1 (permalink)
Standart İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ara Sınav Soruları ve Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


aöf iş ve güvenlik hukuku çıkmış sorular - iş ve sosyal güvenlik hukuku test soruları - iş ve sosyal güvenlik hukuku soruları ve cevapları


1-) Aşağıdaki ülkelerin hangisinde sosyal güvenlik tümüyle vergiyle finanse edilmektedir?
A) İngiltere
B) Yeni Zelanda
C) Fransa
D) Hollanda
E) Almanya


2-) Ülkemizde ilk defa hangi yılda Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu’nun açıklarını kapatmak amacıyla bütçeye ödenek konmuştur?
A) 1961
B) 1982
C) 1990
D) 1995
E) 1997


3-) Belirli bir dönemin gelirlerinin yine aynı dönemde kullanıldığı finansman yöntemine ne ad verilmektedir?
A) Bireysel fon biriktirme yöntemi
B) Toplu fon biriktirme yöntemi
C) Dağıtım Yöntemi
D) Bilanço yöntemi
E) Fon toplama yöntemi


4-) Aşağıdakilerden hangisi finansman güçlüklerinin nedenlerinden biri değildir?
A) Sosyal güvenliğin kapsamının genişlemesi
B) Ekonomik bunalımlar
C) Primlerin zamanında tahsil edilememesi
D) Yönetimde birlik sağlanması
E) Erken emeklilik


5-) Yeni hastalıkların ve bunlara bağlı yeni harcamaların ortaya çıkması finansman güçlüklerinden hangisine örnek olabilir?
A) Sosyal güvenliğin kapsamının genişlemesi
B) Ekonomik bunalımlar
C) Primlerin zamanında tahsil edilememesi
D) Nüfusun gençleşmesi
E) Erken emeklilik


6-) 2022 sayılı Kanundan sağlanan yardımlardan yararlanabilmek için kişinin kaç yaşını doldurmuş olması gerekmektedir?
A) 40
B) 50
C) 55
D) 60
E) 65


7-) Amele Birliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’na işçilerden ve işverenlerden alınan katkı paylarının oranı yüzde kaçtır?
A) 0,5
B) 1,0
C) 1,5
D) 2,5
E) 3


8-) OYAK’ın yönetim kurulu üyelerinden kaçı Türk Silâhlı Kuvvetleri mensubudur?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6


9-) Aşağıdakilerden hangisi OYAK tarafından sağlanan hizmetlerden biri değildir?
A) Doğum yardımı
B) Maluliyet yardımı
C) Ölüm yardımı
D) Emeklilik yardımı
E) Boç verme


10-) Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanunun bütünüyle kapsamı dışında olanlar arasında yer almaz?
A) İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi
B) Sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar
C) Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri
D) Resmi meslek ve sanat okulları ile yetkili resmi makamların izniyle kurulan meslek veya sanat okullarında ve yüksek okullarda fiilen normal eğitim süreleri içinde yapılan tatbiki mahiyetteki yapım ve üretim işlerinde çalışan öğrenciler
E) Ev hizmetlerinde süreksiz çalışanlar ile, ev hizmetlerinde hizmet akdi ile süreli çalışmasına rağmen aylık kazançları prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katından az olanlar


11-) Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin temel finansman kaynaklarından biri değildir?
A) Sigortalı primleri
B) İşveren primleri
C) Vergiler
D) Devlet katkıları
E) Bağışlar


12-) Sosyal sigortalarda zorunluluk ilkesi ilk kez hangi kanunda yer almıştır?
A) 1926 tarihli Borçlar Kanunu
B) 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu
C) 1936 tarihli İş Kanunu
D) 1945 tarihli İşçi Sigortaları Kurumu Kanunu
E) 1964 tarihli Sigortalar Kanunu


13-) Aşağıdakilerden hangisi primli sosyal güvenlik sistemi içerisindeki kurum ve kuruluşlardan değildir?
A) Munzam Sigorta Sandıkları
B) Yeşil Kart
C) OYAK
D) Amele Birliği
E) Vakıf Statüsündeki Sosyal Sigorta Sandıkları


14-) Zonguldak ve Ereğli kömür bölgesinde uygulanmak üzere ilk yasa hangi yılda çıkarılmıştır?
A) 1918
B) 1920
C) 1921
D) 1922
E) 1925


15-) Aşağıdakilerden hangisi ihtiyat ve teavün sandıklarının finansman kaynaklarından biri değildir?
A) Bağışlar
B) Devlet yardımları
C) İşverenlerin ödedikleri primler
D) İşçilerin ödedikleri primler
E) İşçilerden kesilen cezalar


16-) Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların temel ilkelerinden biri değildir?
A) Sigortacılık
B) Finansmana dışarıdan katkı
C) Kendi kendine yardım
D) Gelirin yeniden dağılımı
E) Sigortaya ihtiyari katılım


17-) İngiliz sosyal güvenlik sisteminde güvence verilmiş risklerden hangisinde devletçe bakılma yöntemi uygulanmaktadır?
A) Çocuk yetiştirme
B) İşsizlik
C) Yaşlılık
D) Ölüm
E) Malullük


18-) İngiltere’de yaşlılık aylığı bağlanmasını sağlayan ilk kanun hangi yılda çıkarılmıştır?
A) 1890
B) 1893
C) 1908
D) 1918
E) 1928


19-) Dilâver Paşa Nizamnamesi hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?
A) 1865
B) 1866
C) 1870
D) 1871
E) 1930


20-) OYAK geçici üyelerinden kesilen prim payı yüzde kaçtır?
A) 3
B) 5
C) 7
D) 8
E) 15


21-) OYAK daimi üyelerinden kesilen prim payı yüzde kaçtır?
A) 2
B) 5
C) 7
D) 10
E) 15


22-) Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Toplantılara arka arkaya 3 defa veya yılda 6 defa katılmayanların üyelikleri kendiliğinden sona erer.
B) Atama ile gelenlerin önceki kurumları ile ilişkileri kesilir.
C) Atanan ve seçilen üyeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidirler.
D) Görev süresi dolan üyeler, yeni üyelerin seçilmesi ya da atanmasına kadar görevlerinde kalırlar.
E) Yönetim Kurulu üyeleri maaş almazlar.


23-) Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılamaz?
A) Genel Sağlık sigortası ile ilgili konularda verilen görevleri yapmak
B) Kurumun prim tahsilatını yapmak
C) İşsizlik sigortası primlerinin tahsilatını yapmak
D) Kayıt dışı çalışmanın önlenmesini sağlamak
E) Kapsamda oldukları halde tescilleri yapılmayan sigortalı ve işverenlerin re’sen tescilini yapmak


24-) Yönetim Kurulunun seçimle gelen üyelerini seçmek ve sosyal güvenlik politika ve uygulamalarına ilişkin görüş oluşturmak, hangi Sosyal Güvenlik Kurumu organının görevidir?
A) Başkanlık
B) Strateji Geliştirme Başkanlığı
C) Sosyal Güvenlik Danışma Kurulu
D) Genel Kurul
E) Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü


25-) Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken veya kendi adına prim ödemesi gereken kişi 5510 sayılı Kanunla aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmıştır?
A) İşveren
B) Alt işveren
C) Sigortalı
D) Taşeron
E) İşveren temsilcisi


26-) Sosyal Sigorta Sistemini ilk olarak hangi ülkede doğmuştur?
A) İngiltere
B) Fransa
C) Almanya
D) Hollanda
E) Belçika


27-) 102 sayılı sözleşme hangi yılda kabul edilmiştir?
A) 1941
B) 1945
C) 1952
D) 1963
E) 1971


28-) Bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran üçüncü kişiler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
A) İşveren
B) İşveren vekili
C) Alt işveren
D) İşveren temsilcisi
E) Kanuni temsilci


29-) Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanunda sigortalı sayılmayanlar arasındayer almaz?
A) 4/1/b ve c bentleri gereğince sigortalı sayılması gereken işlerde çalışmakla birlikte, 18 yaşını doldurmamış olanlar
B) Sağlık hizmet sunucuları tarafından işe alıştırılmakta olan veya rehabilite edilen hasta veya mallüler
C) Niteliği itibariyle bir kişinin bir gün içinde yapabileceği işlerde yevmiyeli olarak çalışanlar
D) Kamu idarelerinde ders ücreti karşılığında görev verilenler
E) Aynı konutta birlikte yaşayan ve 3. derece dahil hısımlar arasında ve aralarına dışardan kimse katılmaksızın yaşadıkları konut içinde yapılan işlerde çalışanlar


30-) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza ve infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortası uygulanır.
B) Sosyal güvenlik destek pirimine tabi olanlar hakkında, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.
C) Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler tamamen kapsam dışında kalanlardır.
D) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, Mesleki Eğitim kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası uygulanır.
E) Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır.


Cevaplar:

1-)
B

2-)
D

3-)
C

4-)
D

5-)
A

6-)
E

7-)
C

8-)
B

9-)
A

10-)
B

11-)
E

12-)
C

13-)
B

14-)
C

15-)
B

16-)
E

17-)
A

18-)
C

19-)
A

20-)
B

21-)
D

22-)
E


23-)
A

24-)
D

25-)
C

26-)
C

27-)
C

28-)
C

29-)
D

30-)
C

 

SeLeN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Hızlı Cevap
Sponsorlu Bağlantılar
Yeni Konu aç  Cevapla

Sayfayı Paylaş

Hızlı Cevap
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Sorunun cevabını alttaki kutucuğa yazınız. (Gerekli)

Mesajınız:

Seçenekler


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Test Soruları ve Cevapları SeLeN Açık Öğretim AÖF 0 16-03-2011 16:24
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Sınav Soruları ve Cevapları SeLeN Açık Öğretim AÖF 0 16-03-2011 16:23
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bütünleme Sınavı Soruları ve Cevapları SeLeN Açık Öğretim AÖF 0 16-03-2011 16:23
sosyal güvenlik hukuku Kayıtsız Üye Frmartuklu Soru-Cevap Bölümü 0 25-02-2011 21:06
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Çıkmış Sorular ve Cevapları SeLeN Açık Öğretim AÖF 0 21-09-2010 20:06


Saat: 11:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Frmartuklu.Net ©2008 - 2014